De voorjaarsledenvergadering staat in het teken van onderwaterarcheologie. Voor wetenschappelijk archeologisch onderzoek onder water is financiële ondersteuning van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed van groot belang. Op de site van deze Rijksdienst staat het beleid voor (onderwater-)archeologie beschreven, een belangrijk vertrekpunt voor discussies over eventuele bijsturingen van het beleid. Daarnaast zijn hier ook publicaties te vinden van specifiek wrakkenonderzoek of meer algemene thema’s van onderwaterarcheologie.
Een nieuwe ontwikkeling is het initiëren van nieuwe onderzoeksprojecten met behulp van crowdfunding. Een recent voorbeeld is het project om het in 1626 bij de Portugese kust gestrandde VOC-schip Schoonhoven te localiseren. Volgens plan zal er in september 2014 begonnen worden met duiken in een vak van zo’n 6 km2, maar dan moet er wel nog ruim € 34.000 worden gevonden.
Relevante websites:
- Over het beleid van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed t.a.v. onderwaterarcheologie;
- Voor publicaties van deze Rijksdienst over onderwaterarcheologie.
- Over het project “VOC-schip Schoonhoven”;
- Over Brits overheidsbeleid t.a.v. historische militaire wrakken buiten de eigen territoriale wateren;
- Videobeelden van het vrijwel ongeschonden wrak van de Breadalbane, een schip dat in 1853 in Arctische wateren verging tijdens een zoektocht naar Sir John Franklin.