Een volle zaal met Vlootvrienden en andere maritiem geïnteresseerden luisterde in Het Scheepvaartmuseum naar drie lezingen van fellows die in 2014 onderzoek gedaan hebben. De onderwerpen betroffen de materiële herinnering aan de Slag bij de Doggersbank (1781), overnaadse boeiers en het scheepsjournaal van Pieter Melvill in relatie tot de Slag bij Kaap Sint-Marie (ook in 1781).
Dagvoorzitter Joost Schokkenbroek introduceerde op zijn immer charmante wijze de drie fellows, om te beginnen historicus Tim Streefkerk, de prof. J.C.M. Warnsinck-fellow. Hij brak een lans voor meer aandacht voor de Slag die in de vergetelheid is geraakt en vooraf ging aan de veel bekendere Slag bij de Doggersbank aan het begin van de Vierde Engelse Oorlog. Deze Slag bij Kaap Sint-Marie, niet ver van Gibraltar, werd aangevoerd door Pieter Melvill op de Castor en Gerardus Oorthuys op de Den Briel. Op basis van onder andere scheepsjournalen en brieven van opvarenden uit het Nationaal Archief schetste hij een mooi beeld van de wijze waarop in de Republiek aan deze eerste overwinning op de Engelsen sinds tijden aandacht werd besteed. Het zou interessant voor vele onderzoekers als deze brieven nader ontsloten worden; wie waren bijvoorbeeld de schrijvers?
Alexander de Vos, scheepsbouwer te Warmond op scheepstimmerwerf Klaas Hennepoel, onderzocht als mr. Peter Rogaar-fellow overnaadse boeiers uit de 18de en 19de eeuw. Specifiek hield hij zich bezig met de boeier die in 1815 in opdracht van Koning Willem I werd gebouwd, als geschenk aan de Russische tsaar Alexander I. Dit ter gelegenheid van het huwelijk van Willem II met Anna Paulowna, de zuster van de tsaar. Tijdens zijn onderzoek deed hij mooie ontdekkingen die mythes over stoere zeelieden die de boeier naar Rusland gevaren zouden hebben genadeloos doorprikten. Ook zijn onderzoek aan de diverse scheepsmodellen van de boeier met CT-scans, 3D-scans en een endoscoop leverde nieuwe inzichten op. Zo bleek de boeier een losse roef te hebben, een type cabriolet eigenlijk. Hopelijk kan hij zijn gegevens nog aanvullen met informatie uit Sint Petersburg, waar de boeier nog lang bewaard bleek en zelfs nog foto’s van bekend waren.
Als laatste sprak historica Marianne Eekhout, de dr. Ernst Crone-fellow, die onderzoek deed naar de materiële herinnering aan de Slag bij de Doggersbank (1781), een slag die plaatsvond tijdens de Vierde Nederlands-Engelse oorlog. Vooral het materiële erfgoed, zoals linten (commerciële uitingen van de warme gevoelens over de slag bij de gewone man) en penningen (zowel als eerbetoon aan de helden als rijke verzamelaars) passeerden de revue. Binnenkort zal zij haar bevindingen ter publicatie aanbieden zodat een breder publiek kennis kan nemen van dit interessante onderwerp.