Op 19 augustus 2016 werd de ramp herdacht die zich 350 jaar eerder op Vlieland en Terschelling heeft voltrokken.
In 1666 was het oorlog tussen de Republiek en Engeland. Nadat een Engels eskader er niet in was geslaagd een rijkbeladen retourvloot van de VOC bij het Noorse Bergen te bemachtigen, zakten zij af naar de Waddeneilanden en staken daar vervolgens schepen en huizen in brand. Op die dag gingen meer dan 150 koopvaarders die in het Vlie voor anker lagen in vlammen op en werd het dorp West-Terschelling volledig in de as gelegd. Naar schatting kwamen daarbij 2000 mensen om het leven, vooral zeelieden die verdronken toen ze van de brandende schepen probeerden te vluchtten.
Tot ongenoegen van de plaatselijke bevolking is “de Engelsche Furie” of “Holmes’ Bonfire” – vernoemd naar de Engelse bevelhebber Robert Holmes – in de Nederlandse geschiedschrijving onderbelicht gebleven. De herdenking, meerdere boeken en een tentoonstelling moeten daar verandering in brengen.
De officiële herdenking vond ’s middags plaats op Vlieland en ’s avonds op Terschelling en werd bijgewoond door Sir Geoffrey Adams, de Britse ambassadeur in Nederland, Commandant der Zeestrijdkrachten luitenant-generaal Rob Verkerk en kolonel Steven Francis namens de Royal Navy.
Na saluutschoten met een 17e-eeuws kanon trok het gezelschap naar Museum Tromp’s Huis om daar de tentoonstelling “1666 in breder perspectief” te bekijken. Vervolgens werd in de tuin een bronzen beeldje onthuld dat was ontworpen door een Vlielandse scholier. Tot slot stapte in de kerk “dominee Van Huessen”, de man die in 1666 het verhaal over de ramp op papier zette, wederom op de kansel om dat verhaal uit de doeken te doen. ’s Avonds werden op de Terschellinger vuurtoren Brandaris lichtbeelden geprojecteerd.
De tentoonstelling is nog te zien tot 7 januari 2017. Ook zijn tal van activiteiten op de twee Waddeneilanden gepland. Volgend jaar zal in Groot-Brittannië en Nederland worden stilgestaan bij de Tocht naar Chatham in 1667, toen revanche werd genomen voor wat er een jaar eerder op de Waddeneilanden was gebeurd.