Op vrijdag 18 november 2016 werd in het Trippenhuis in Amsterdam het Maritiem Portal gelanceerd. Het portal biedt toegang tot de deelnemende instellingen en wil maritiem geïnteresseerden op de hoogte stellen van maritiem gerelateerd nieuws, zowel wat betreft het verleden als het heden.
De Nederlandse Vereniging voor Zeegeschiedenis is een van de maritiem-historische instellingen die het portal ondersteunt en afgevaardigden van het bestuur waren dan ook aanwezig bij de feestelijke ‘doop’; een middag met lezingen, voorgezeten door Anita van Dissel (Universiteit Leiden). Tot slot werd de symbolische tewaterlating van het portal verricht door Reginald Visser (Samenwerkende Maritieme Fondsen).
Lezingen werden verzorgd door mensen van verschillende instellingen. Jelle van Lottum (Huygens ING) opende met een toespraak over de complexiteit van de bronnen waarop maritiem onderzoek is gebaseerd. Het portal zou deze grote diversiteit aan bronnen bijeen moeten brengen, en reiken van initiatieven van amateurs tot wetenschappelijke projecten. Na deze lezing leidde Rik Hoekstra (Huygens ING) de aanwezigen door de website rond, en had het publiek gelegenheid om vragen te stellen. Hierbij lichtte hij toe dat het portal zoals het nu online te zien is, in de toekomst nog zal worden uitgebreid. Er ligt wat dat betreft nog veel open en suggesties vanuit het publiek, zowel in de zaal als online, worden dan ook verwelkomd. Na deze virtuele rondleiding gaf Willemien van de Langemheen (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) een presentatie over de activiteiten van RCE op het gebied van tastbaar maritiem erfgoed, met name de onderwaterarcheologie. Ze benadrukte hierbij hoe belangrijk het is dat de officiële instellingen goede banden onderhouden met plezierduikers.
Tot slot gaf Pieter Jan Klapwijk (Maritiem Museum Rotterdam) een overzicht van de geschiedenis van Maritiem Digitaal, waarop Nederlandse musea die zich met maritieme geschiedenis bezighouden hun collecties delen. Hiernaast presenteerde hij de mogelijkheden voor de verdere ontwikkeling van Maritiem Digitaal in de toekomst.
Na deze lezingen werd het Maritiem Portal officieel geopend door Reginald Visser namens de Samenwerkende Maritieme Fondsen. In de aanstaande maanden bevindt het portal zich in een testfase; commentaar van gebruikers is in deze periode extra welkom. Op 17 maart 2017 wordt deze eerste fase afgesloten en zal de organisatie de plannen voor de volgende fase presenteren.
Momenteel biedt het Maritiem Portal een aantal functies die al geruime tijd onderdeel zijn van de website van de Nederlandse Vereniging voor Zeegeschiedenis: maritiem-historisch nieuws, een agenda van maritiem-historische activiteiten in het land, en een overzicht van links naar digitale databases en online bronnen. In de toekomst krijgt de Nieuwe Maritieme Geschiedenis van Nederland een prominente plaats op het Maritieme Portal. In de Nieuwsbrief van het Portal kan meer gelezen worden over de plannen voor de invulling van de website.
Door het Maritiem Portal te ondersteunen hoopt de Nederlandse Vereniging voor Zeegeschiedenis de samenwerking met andere maritiem-historische organisaties te bevorderen, leden van andere maritiem-historische verenigingen te betrekken bij de Nederlandse Vereniging voor Zeegeschiedenis, en ook geïnteresseerden in de hedendaagse maritieme wereld te bereiken die zich nog niet bezighouden met de geschiedenis van de zeevaart. De Nederlandse Vereniging voor Zeegeschiedenis wenst het Maritiem Portal dan ook een behouden vaart.