In de serie ‘Maritieme Schatten’ laten we mensen aan het woord die in archieven of op andere plaatsen bijzondere documenten of voorwerpen hebben gevonden uit onze maritieme historie. Deze keer vertelt Jessica den Oudsten, stagiaire bij Huygens ING over een document uit de ‘Prize Papers’.
Een ‘der Braafste fatsoendelykste en algoets meysje’ Een bruiloft ver van huis
Eén april 1798. De dag van de bruiloft van Andries Jonker en Catharina Johanna van Riemsdijk in Batavia. Voor Andries ver van huis, ver van zijn moeder, die in Amsterdam woonde. Twee weken voor zijn huwelijk, op 20 maart 1798, schreef hij zijn moeder een brief waarin hij vroeg om haar ‘Moederlyke goedkeuring’ om te trouwen met een ‘der Braafste fatsoendelykste en algoets meysje’ waar hij de ‘suyverste Liefde’ voor voelde. Hij schreef dat hij weinig tijd had om te schrijven, maar hij wilde zijn moeder het nieuws toch laten weten. Bij de brief voegde hij een uitnodiging voor het ondertrouwfeest, wat gehouden werd in de tuin van de vader van de bruid Willem Vincent Helvetius van Riemsdijk. De brief van Andries Jonker aan zijn moeder in Amsterdam is nooit bij haar aangekomen. Het schip waarmee de brief naar Amsterdam vervoerd werd is gekaapt door Engelse kapers. Hierdoor is de brief terecht gekomen tussen de Prize Papers.
De Prize Papers zijn documenten die tussen 1652-1815 door Engelse kapers zijn buitgemaakt op vijandelijke schepen. De Prize Papers vormen nu een rijk archief met allerlei soorten documenten, waaronder persoonlijke berichten van mensen uit de vroegmoderne tijd, zoals van Andries Jonker. Door de brief van Andries uit de Prize Papers te combineren met informatie uit andere Nederlandse archieven is er veel meer over zijn leven te ontdekken. Andries was de zoon van Dirk Jonker, portier van het burgerweeshuis in Amsterdam. Uit VOC-Opvarenden blijkt dat hij in 1791 als konstabelmaat naar Nederlands-Indië vertrok. Hij keerde nooit meer terug naar huis, maar maakte in Batavia carrière bij de VOC. Hij werd koopman en eerste administrateur in de pakhuizen aan de westzijde van Batavia. Via Delpher is de overlijdensadvertentie van Andries te vinden. Hij overleed op 5 september 1803, slechts 34 jaar en 20 dagen oud, aan een ‘kwaadaardige Koorts’. Hij was dus maar zes jaar getrouwd met Catharina Johanna van Riemsdijk, iets wat zij niet wisten toen ze op één april 1798 in het huwelijksbootje stapten.
Meer weten over de Prize Papers? Volg ons op Twitter en Facebook! https://twitter.com/dutchprizepaper/
https://www.facebook.com/dutchprizepapers/