Als vereniging onderhouden we contact met andere organisaties die zich met maritieme geschiedenis bezighouden, zoals de Linschoten-Vereeniging, Marhisdata en de Kaap Hoorn-vaarders. Elk heeft zijn eigen specialisme: het uitgeven van reisverhalen, een online database van Nederlandse koopvaardijschepen of het aandacht vragen voor de Grote Zeilvaart.
De Stichting Nederlandse Kaap Hoorn-vaarders neemt onder de Nederlandse organisaties die zich met zeegeschiedenis bezighouden een bijzondere plek in. Ze doet dat bijvoorbeeld door zelf memoires van zeelieden uit de tijd van de Grote Zeilvaart uit te geven. Ook over ontdekkingsreizen rond Kaap Hoorn publiceert ze, en in de memoires gaat het een enkele keer ook over reizen naar de Oost. Maar geïnteresseerden hoeven niet alleen te lezen hoe er met een scheepstype als een bark gemanoeuvreerd moest worden, ze kunnen het ook uit de eerste hand horen van mensen die het zelf beleefd hebben. De heer Humphrey Hazelhoff Roelfzema, oud-directeur van het Scheepvaartmuseum in Amsterdam, heeft er niet alleen helder en boeiend over geschreven, maar weet uit eigen ervaring enthousiast over zeilen en navigeren te vertellen.
De Stichting is gehuisvest in de Sint Jozefhof in Hoorn, waar ze in de gerestaureerde Regenten- en Regentessenkamer een Oudheidkamer beheert. De bibliotheek is gespecialiseerd in boeken over ontdekkingsreizen bij Zuid-Amerika en over de zeilvaart in de periode 1850-1925. Verder houdt ze de herinnering aan de Nederlandse Grote Zeilvaart levendig door een permanente presentatie, een verzameling navigatie-instrumenten, historische kaarten en enkele grote en gedetailleerde scheepsmodellen. Maar het mooist is het natuurlijk om te horen hoe het is om met volle zeilen over de oceanen te varen, met name rond Kaap Hoorn. Wie dat wil horen, is van harte welkom op de bijeenkomsten die twee keer per jaar – in het voorjaar op een wisselende plaats, maar in het najaar steevast in de Oosterkerk in Hoorn – worden gehouden. Voorafgaand aan het “schoot aan” zijn er lezingen over maritieme onderwerpen. Voor wie zelf bezig is met een publicatie over zeegeschiedenis of voor wie zich actief met zeezeilen bezig houdt zijn die bijeenkomsten echt aan te bevelen.
Wie door al die theoretische kennis en verhalen zin krijgt aan praktijkervaring kan op het Internet een geschikte windjammer uitzoeken om mee te varen. En dat is veel veiliger dan vroeger: scheurbuik komt niet meer voor, met GPS is altijd duidelijk waar je bent en niemand mag nog ongezekerd omhoog in de mast. Uit betrouwbare bron hoorde ik dat de Stadsraad Lehmkuhl zich voorbereidt op een wereldreis. Daarbij zal ze twee keer om Kaap Hoorn varen. Ben je schipper of bemanningslid (niet passagier!) van een zeilvaartuig dat een ononderbroken reis van ten minste 3000 zeemijl over open zee heeft afgelegd en daarbij de 50e breedtegraad Zuid zowel op de Atlantische als de Grote Oceaan hebt gekruist en daarbij Kaap Hoorn gerond, neem dan contact op met de Stichting. Je kunt dan in aanmerking komen voor een officiële erkenning, met de daarbij horende oorkonde, trofee of penning.
Interessante websites:
Stichting Nederlandse Kaap Hoorn-vaarders: https://www.kaaphoornvaarders.nl
Informatie over tall ships:
https://www.eendracht.nl/zeilmee/