Het Museum Vlaardingen en het Zuiderzeemuseum zoeken vrijwilligers om te helpen bij het doorzoekbaar maken van het Centraal Visserijregister. Hiervoor doen zij de volgende oproep:
‘Visserijschepen werden van 1911 tot ongeveer 1975/’78 geregistreerd in het Centraal Visserijregister, de burgerlijke stand van visserijschepen. Dit leverde een kaartsysteem op van zo’n 40.000 kaarten. Deze kaarten zijn gescand in 2019, maar de gegevens erop moeten nog gedigitaliseerd worden, zodat deze ook doorzoekbaar zijn. Hiervoor zijn wij op zoek naar vrijwilligers!
Waarom doen we dit?
Als de informatie op de kaarten is gedigitaliseerd, kan deze worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek en worden gekoppeld aan andere informatie. Daarnaast kunnen geïnteresseerden aan de hand hiervan een specifiek schip terugvinden. Dus was één van hun voorvaders visser? Dan kunnen zij binnenkort hem en zijn schip of schepen gemakkelijk opzoeken: via de gedigitaliseerde informatie (data) wordt duidelijk op welke vis hij viste en welk type schip of schepen hij bezat.
Complete levensloop
Het register bevat niet alleen informatie over alle vissersschepen die op de Nederlandse zeeën voeren, maar ook over wat er met deze schepen is gebeurd. Vooral dat laatste is interessant, omdat de levensloop van een schip hierdoor inzichtelijk wordt. Daarnaast kunnen we schepen die zijn afgebeeld op foto’s, schilderijen, tekeningen en prenten aan de hand van de informatie koppelen aan registerdata, waardoor ze de beelden meer betekenis geven.
Het hele visserijregister met alle ingevoerde gegevens wordt eind 2020 gepubliceerd op www.zuiderzeecollectie.nl.
Meedoen?
Wij zijn heel blij met jouw hulp! Wil jij meehelpen om de oude visserijkaarten te digitaliseren? Meld je dan aan of lees meer informatie op de website van hetvolk.org/projects.‘
Bericht geplaatst namens het Museum Vlaardingen en het Zuiderzeemuseum.