Onlangs verscheen het najaarsnummer van het Tijdschrift voor Zeegeschiedenis. Naast de vaste rubrieken bevat dit nummer vier artikelen. Het onderzoek van Prof. J.C.M. Warnsinck-fellow Isaäc Vogelsang naar portretten van zeventiende-eeuwse zeehelden in Het Scheepvaartmuseum te Amsterdam resulteerde in verrassende conclusies over een schilderij van Piet Hein, toegeschreven aan Paulus Moreelse. Vogelsang maakt duidelijk dat onderzoekers altijd kritisch moeten blijven over wat ze hopen en denken te zien (en lezen). In een Engelstalig artikel bespreekt Menno Leenstra de variaties van een last voor de berekening van de omvang of het gewicht van verschillende goederen in de Sonttolregisters. Willem van Rooij werpt licht op de slavenhandel op de kust van Loango door de Middelburgsche Commercie Compagnie. Zijn onderzoek naar vijf driehoeksreizen informeert ons over de sterftecijfers van de slaafgemaakten. In de zeventiende eeuw dwong de oorlogsvloot van de Republiek der Verenigde Nederlanden respect af bij de Europese (stads)staten. Op basis van Italiaanse bronnen biedt Giorgio Tosco een nieuw perspectief op de kennisoverdracht tussen Nederland en Genua. In de rubriek Op de radar verhaalt Tico Onderwater over het fotoalbum van het echtpaar Lafeber, beheerders van het (marine-) Hotel Lawoe in Sarangan op Java. De foto’s schetsen een beeld van de bedrieglijke rust aan de vooravond van de Slag in de Javazee en de Japanse bezetting van Indonesië. Lodewijk Petram en Jelle van Lottum van Huygens ING schrijven over de talrijke mogelijkheden van de nieuwe website www.maritimecareers.eu voor onderzoek naar de levens en loopbanen van zeevarenden op de Nederlandse koopvaardijvloot.
De papieren versie van het tijdschrift is waarschijnlijk bij de meeste leden inmiddels per post bezorgd. Toegang tot de digitale versie zal spoedig worden verzorgd aan abonnees die hun e-mailadres hebben doorgegeven voor de ontvangst van de nieuwsbrief. Bent u lid en wilt u, naast de gebruikelijke papieren editie, ook de digitale versie van het tijdschrift ontvangen? Geef dan snel uw mailadres door aan het secretariaat (info@zeegeschiedenis.nl)!
Bent u nog geen lid van de Nederlandse Vereniging voor Zeegeschiedenis en wilt u voortaan ook het Tijdschrift voor Zeegeschiedenis ontvangen? Meldt u zich dan vandaag nog aan! Losse verkoop is uiteraard ook mogelijk door een mailtje te sturen naar het secretariaat (zolang de voorraad strekt).