Beste leden van de Vereniging voor Zeegeschiedenis,
Vorig jaar werd uitvoerig het Rampjaar herdacht. Daarbij was weinig aandacht voor de strijd ter zee, omdat 1672 in maritiem opzicht niet interessant was. Dat geldt wel voor het jaar 1673, omdat de oorlogsvloot toen drie maal stand hield tegen een veel grotere en sterkere Engels-Franse vloot. Ook in financieel opzicht was 1673 een interessant jaar. Reden voor de Vereniging van Zeegeschiedenis en de Stichting Geschiedenis van de Overheidsfinanciën om een symposium over 1673 en dan in het bijzonder de financiën van de zeeoorlog te organiseren.
De middag zal worden opgedragen aan de eind 2022 overleden emeritus hoogleraar zeegeschiedenis Jaap Bruijn, mede omdat zijn eerste boekje over het jaar 1673 ging. Zijn weduwe Elly en zoon Ruurd zullen de bijeenkomst bijwonen.
Het symposium vindt plaats op vrijdagmiddag 27 oktober in het Scheepvaartmuseum Amsterdam. De sprekers zijn:
- Dr. Remmelt Daalder, oud-conservator van Het Scheepvaartmuseum Amsterdam, spreekt over de verbeelding van de zeeslagen in 1673. Hoe werden ze geschilderd, waarom van die kant en wat vertellen die schilderijen ons?
- Dr. Victor Enthoven, maritiem historicus en initiatiefnemer van dit symposium, spreekt over het financiële bestel van de Republiek aan de hand van het statenjacht van de Raad van State.
- Dr. Wietse Veenstra, historicus en wiskundige, spreekt over de financiën van de Admiraliteit van Zeeland in 1673. Hoe werd de oorlogsvloot in 1673 gefinancierd en wat kunnen we nog meer leren uit de financiële administratie van de Admiraliteit?
- Dr. Johan Francke, onderzoeker verbonden aan de Zeeuwse Bibliotheek, spreekt over kaapvaart gedurende de Derde Engelse Oorlog (1672-1674). Als in tijden van oorlog de handelsvaart stil kwam te liggen wendden de overheid zich tot ondernemers in geweld om schepen van de vijand te kapen.
- Dr. Marc van Alphen, oud-medewerker van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie in Den Haag, bespreekt de logistiek en administratie aan boord van de Nederlandse oorlogsbodems. Wat gebeurde er met de financiën aan boord, wie was daarvoor aansprakelijk?
- Dr. Annette de Wit, conservator van het Maritiem Museum Rotterdam, spreekt over de vaak onderbelichte kant van de vrouwen die optraden als zaakwaarnemer van de kapiteins.
Alle synopsissen van de presentaties kunt u hier vinden.
De kosten voor dit symposium bedragen € 25. De betaling geeft toegang tot het symposium.
In het voorjaar van 2024 zullen de presentaties worden gepubliceerd in een themanummer van het Tijdschrift voor Zeegeschiedenis. Als lid krijgt u het tijdschrift kosteloos toegezonden.
Vanwege de te verwachte toeloop is het raadzaam om u tijdig aan te melden via het mailadres: info@sgvdo.nl.
Het bedrag van € 25 kunt u overmaken op rekeningnummer NL84INGB0006261410 ten name van de Stichting Geschiedenis van de Overheidsfinanciën onder vermelding van 1673.
Hopelijk tot in oktober,
Namens de organisatoren van het symposium
Stichting Geschiedenis van de Overheidsfinanciën & De Nederlandse Vereniging voor Zeegeschiedenis