De Nederlandse Vereniging voor Zeegeschiedenis en de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Vrije Universiteit in Amsterdam nodigen u uit voor een symposium over maritieme kunst in de Gouden Eeuw.
Schilderijen en prenten van schepen, zeeslagen en havens behoren zo vanzelfsprekend tot het repertoire van de schilderkunst van de Gouden Eeuw dat we bijna vergeten dat het ‘zeestuk’ ooit iets geheel nieuws was. Rond 1600 gingen kunstenaars in de Nederlanden zich specialiseren in het maken van ‘marines. Tijdens dit symposium zal de aandacht zijn gericht op de manier waarop deze zeeschilders zich trachtten te onderscheiden op de binnen- en buitenlandse kunstmarkt. Moesten zij het vooral hebben van opdrachtgevers uit de maritieme wereld of werkten zij voor een breed publiek dat wel een ‘zeetje’ of een ‘scheepsbatalje’ aan de wand wilde hebben? Of mikten zijn op een nog exclusiever publiek van vorsten en verzamelaars?
Een aantal deskundigen, onder wie drs. Pieter Roelofs (Rijksmuseum) , drs. Friso Lammertse (Museum Boijmans Van Beuningen) dr. Remmelt Daalder (v/h Het Scheepvaartmuseum) zullen hun licht laten schijnen op de zeeschilders van de 17de eeuw en hun bedrijf. Prof. dr. Michiel van Groesen, hoogleraar zeegeschiedenis in aan de Universiteit van Leiden, zal het programma afronden.
Aanleiding voor dit symposium is het verschijnen van de handelseditie van het proefschrift van Remmelt Daalder: Van de Velde & Zoon: het bedrijf van Willem van de Velde de Oude en Willem van de Velde de Jonge, 1640-1707 (uitgeverij Primavera Pers, Leiden). Gelijktijdig verschijnt ook de Engelse editie van dit boek.
Plaats: Vrije Universiteit Amsterdam, De Boelelaan 1105, 1081 HV Amsterdam
Tijd: woensdag 16 december 2015, 14–18 uur
Deelname: gratis, aanmelden verplicht (via onderstaand formulier; inschrijven kan tot 1 december a.s.)
Aanmelden
De inschrijving voor deze activiteit is gesloten.